top of page

האונה השמאלית

מי מאתנו לא מחפש מעט סימטריה בחייו? בין שמדובר באסתטיקה של מבנים, שלטי חוצות וצורות שמקיפות אותנו ובנוף שסביבנו ובין שמדובר בסרטים שאנו רואים, בתמונות שאנו מצלמים או בבני זוג פוטנציאליים – כולנו תרים אחר האיזון וההרמוניה שהסימטריה מביאה לחיינו. תרבויות מפוארות כמו תרבות יוון העתיקה קידשו את האסתטיקה והיופי שבסימטריה וחיו את חייהם לפיה. היוונים עסקו בה בכל פן של חייהם, מערכי הדמוקרטיה ועד לפסלים ולמבנים שבנו.

הסימטריה התקיימה בטבע מאז ומתמיד. בכנפי הפרפר המקושטות, בעלי הכותרת של פרחים שונים ובפתיתי השלג הלבנים. הסימטריה בכל אחד מן המקרים הללו היא תכונה אשר אפשר להגדיר כך לפי הגדרות המתמטיקה: טרנספורמציה אשר משאירה את האובייקט ללא שינוי. זאת אומרת שאם נמתח קו דמיוני אשר יחצה צורות סימטריות אלו, נקבל שני חלקים שווים וייווצר מעין שיקוף של חלק אחד במשנהו, כמו השתקפות השמיים במי האגם או השתקפות פנינו במראה. סוג זה של סימטריה נקרא סימטריה בילטראלית (דו-צדדית) או שיקופית. סוג אחר של סימטריה הוא סימטריה סיבובית. הוא בא לידי ביטוי בצורות הגיאומטריות המורכבות בקירות מקדשי אלהמברה בספרד מתקופת המלוכה האסלאמית במאה ה-13. הסימטריה במקרה זה מתבטאת בסיבוב האובייקט ולא בשיקופו.

כך, צורות גיאומטריות כמו משולשים שווי צלעות אשר מסובבים על צירם 90 מעלות או 120 מעלות נראים כאילו נשארו במקום על אף שהוזזו.

הסימטריה מקיפה אותנו ומשפיעה על תחומים רבים בחיינו, אך היא אינה היחידה. אחותה החורגת, הא-סימטריה, חולשת על כל דבר שאין ידה של הסימטריה משגת. אפשר לראות זאת בקלות בגוף האדם – בעוד הגוף מתאפיין בסימטריה בילטראלית מבחינה חיצונית, חלקי הגוף הפנימיים אינם סימטריים. ניקח לדוגמה את הלב אשר מטרתו להזרים את הדם לשאר חלקי הגוף. הלב מורכב משני חצאים א-סימטריים. תפקידו של כל אחד מהחצאים הללו שונה. בעוד חלק אחד אוסף דם עני בחמצן ומזרים אותו לריאות, חלק אחר אוסף דם עשיר בחמצן מן הריאות ומעביר אותו לשאר חלקי הגוף. הא-סימטריה במקרה זה מאפשרת ללב לבצע הליכים מורכבים של הזרמת דם בריכוזים שונים של חמצן ולהעבירו ביעילות לחלקי הגוף השונים.

בלי א-סימטריה זו, הלב והאיברים האחרים לא היו יכולים לבצע פעולות מורכבות. דוגמה נוספת לכך היא הליך ההתפתחות הראשוני של גוף האדם, 'התמיינות התאים'. בהליך זה תאים זהים מקבלים תפקידים אחרים זה מזה וגנים מסוימים בתא מופעלים או מושתקים בהתאם לתפקיד שהתא יועד לו. בלי הליך שבירת הסימטריה הזה לא יכול להתפתח אורגניזם מורכב כמו גוף האדם.

ראי ראי שעל הקיר. על סימטריה וא-סימטריה בטבע ובגופנו

שבירת סימטריה דומה ניכרת גם בחברת הנמלים אשר מעניקות לזחלים שלהם סוגים שונים של אוכל ויוצרות כך את ההיררכיה בקן – סוג התזונה שניתן לכל זחל קובע בסופו של דבר אם הוא יתפתח לפועלת מסוג מסוים או למלכת הקן. רק שבירת הסימטריה המודעת יכולה לאפשר לנמלים ליצור להן חברה מורכבת ובעלת יכולות תפקוד גבוהות.

אין יין בלי יאנג, אין האחת יכולה להתקיים בלי השנייה. על אף שסימטריה, מקור היופי וההרמוניה, היא הדבר שאנו שואפים אליו בחיינו, מקדמת התהליכים האמתית היא הא-סימטריה. היא שהופכת אותנו ליצורים מורכבים, מעניקה לנו יכולת להתפתח ומקדמת תהליכים.

"בהכל... אחידות אינה דבר נחשק. השארת דבר מה לא מושלם הופכת אותו למעניין ומעניקה את ההרגשה שישנו מקום לגדילה והתפתחות. אפילו

בבניית ארמון הקיסר השאירו תמיד דבר מה לא גמור" (מתוך חיבורים על אי-עשייה מהמאה ה-14 ביפן).

מאת: צליל רובינשטיין

bottom of page