top of page

שיר שבא אחרי המלחמה. על כוחה המרפא של המוסיקה

מאת: עמית צפריר

עם זאת, המחקרים אינם חד-משמעיים ונראה שהמוסיקה אינה משפיעה על כל אחד באותה צורה. למשל, במחקר שערכו מירנדה וקלייז בשנת 2009 בארה"ב הם מצאו סימנים רבים של דיכאוניות בקרב נערים שהאזינו למוסיקה כדי להתמודד עם רגשותיהם, יותר מאשר בקרב נערות שהשתתפו במחקר.

מעט ידוע עד כה על הכלים הספציפיים שהשפעתם מכרעת בתרפיה במוסיקה ועל מה עדיף לשים דגש בטיפול. האם הפעילויות האקטיביות (כמו כתיבת שירים) משמעותיות יותר מפעולות פאסיביות (כמו האזנה למוסיקה) או שהאלמנט הטיפולי מבוסס על שילוב בין השניים? האם תרפיה במוסיקה מתעלה על תרפיה בתחומים אחרים? כל אלו טרם נחקרו או טרם סיפקו תשובה מספקת, אבל תוצאות אמפיריות נדרשות בהקדם מפני שהן יוכלו לסייע לנפגעי טראומה, לשפר את הבריאות הנפשית של קהילות שלמות המתמודדות עם התוצאות של אירועים טראומטיים ואף לקדם מהלכים מדיניים שיכירו בכך ששיטה זו היא שיטה אמתית שיכולה לתרום להתמודדות עם טראומה.

בימים של סוף קיץ 2014 בן הדוד שלי שב מהמלחמה. הוא היה רגע לפני השחרור, ובכל זאת נשלח ללב סג'עייה עם שאר הצוות. גם הוא נשאר ער לילות שלמים וגם הוא איבד חברים. בסוף הקיץ הוא חזר סוף סוף הביתה. במפגש הראשון אתו אחרי שחזר ישבנו כולנו יחד, והרגשות שלנו היו תמהיל של רגיעה ומתח. הוא לקח גיטרה ושר את "נגמר" של עידן עמדי ומשהו בו השתנה. הוא קצת השתחרר, קצת נרגע, כאילו רק באותו הרגע הוא הבין שהוא חזר מהמלחמה.

לפי ההגדרה, טראומה היא פגיעה בגוף או בנפש, שמקורה בדרך כלל חיצוני. טראומה לנפש נגרמת לרוב מחוויה קשה במיוחד שמכניסה את האדם למצב של הלם, כך שאינו מסוגל להתמודד עם הרגשות הקשורים בחוויה.

בעשור האחרון התפתחה שיטה של תרפיה במוסיקה לסיוע להתמודדות של הסובלים ממתח ומבעיות הנובעות מטראומה. תרפיה במוסיקה היא התערבות קלינית בעזרת שימוש במוסיקה בניסיון לענות על צרכים פיזיים, רגשיים, קוגניטיביים וחברתיים. על אף שתרפיה במוסיקה לא שואפת לפתור את כל הבעיות שנגרמות בעקבות טראומה, היא מסייעת להתמודד עם רגשות קשים שבטיפולים אחרים המתמודדים עמם היו מתקשים להביע ולהציף.

במחקר שערכו החוקרים מקפרן וטגלוב בשנת 2011 בקרב שורדי שריפה גדולה שהתחוללה באוסטרליה ב-2009 הם גילו שאלתור, כתיבת שירים, דיון על שירים ונגינה משותפת עם אנשים שחוו את אותה החוויה סייעו להתמודדות מפני שהם יכלו "לשמוע זה את זה", להתחבר על בסיס החוויה המשותפת ולבנות אמון וביטחון עצמי.

גם נפגעי טרור הראו סימני החלמה בזכות התרפיה במוסיקה. במחקר של האיגוד האמריקאי לתרפיה במוסיקה פותחו מעל 7,000 תכניות לילדים, לבוגרים ולמשפחות שהיו להם תסמיני פוסט-טראומה לאחר אסון התאומים. מטרת התכניות הייתה להפחית מתח נפשי, לסייע להתמודד עם הטראומה ולעכל אותה בעזרת שימוש בטכניקות מגוונות ובהן אלתור, כתיבת שירים, שירה והאזנה למוסיקה. חוקרים בתחום ומטפלים בתרפיה במוסיקה מעידים כי הטיפול בתחום מניב תוצאות כמו שיפור מצב הרוח, הבעה רגשית עצמית עמוקה, קתרזיס, התמודדות עם שכול, רפלקציה, בניית קהילות, הפחתת לחץ ועוד. באשר ליצירה ולכתיבת שירים, אלו שכתבו העידו שתהליך הכתיבה על הטראומה שלהם סייע להם להרגיש בשליטה, להביע את עצמם ולעסוק בחוויות ובזיכרונות הקשים.

נגמר - עידן עמדי

מדור מוסיקה

bottom of page