top of page

המוסיקה - סוד הזמניות הנצחית

מאת: עמית צפריר

:פסקול זיכרון חורפי

Fleet Foxes - Ragged Wood

Elliott Smith - Pitseleh

Kings of Convenience - Homesick

Fionn Regan - Be Good or Be Gone

Simon & Garfunkel - America

Bon Iver & St. Vincent - Roslyn

Sufjan Stevens - To be Alone With You

Grizzly Bear - Two Weeks

Arcade Fire - The Back Seat

Villagers - Courage

אלו זיכרונות שהוא יודע לסמוך עליהם, מפני שהיה בהם לבד, אין תמונות מתארות, וכשהוא שומע את המוסיקה הזאת הוא כמעט מרגיש את מזג האוויר שהיה בעת שהאזין להם. יש ריחות, מחשבות, תחושות חזקות שמלוות את המוסיקה שהוא חווה בגוף ראשון, דרך העור שלו. ההבנה הזאת היא אחת המתנות היפות שקיבלתי אי פעם מאמן. ובאמת, כשאני שומעת את האלבום הראשון של Fleet Foxes אני חוזרת מיד לאוטובוס ברמת הגולן, שבה עבדתי בחקלאות ב-2009. אני נשענת על חלון האוטובוס הקר ובדיוק סוגרת את פתח המזגן ומצטנפת קצת בתוכי. אני עייפה, והנוף בחוץ יפה, אבל בעיקר מתחשק לי להיות באוטובוס לכיוון הבית.

האפקט הזה נבחן במחקרים מדעיים לא מעטים. נוסף על ההיבט הרגשי, משתמשים במוסיקה במחקר של חולי אלצהיימר. השמעת מוסיקה גורמת לגירוי תחושתי עמוק אך לא אינטלקטואלי, ולכן גם מי שהיכולות המילוליות שלו נפגעו יכול בכל זאת לקבל גירוי קוגניטיבי חיובי ממוסיקה. מחקרים מוכיחים שהמוסיקה גורמת לשיפור בתחושה אצל חולי אלצהיימר.

נוסף על כך, אלצהיימר פוגע בזיכרון קצר הטווח אך משאיר את הזיכרון ארוך הטווח על כנו, ולכן בעזרת המוסיקה המתאימה, הקשורה לעברם של החולים, אפשר להחזיר את חולי האלצהיימר אל תקופות עבר, שמהן עוד נשאר להם זיכרון. יש כל כך הרבה אלבומים ושירים שמתקשרים אצלי במאיות השנייה ושולחים אותי לרגעים מסוימים בחיים, ואין ספק שכל שיר כזה הוא חומר משמר לרגע שחלף. הצלילים, הקולות – הם כמו שער מיידי בין ממדים שמחייה בבת אחת את כל המידע והפרטים של רגע אחר לגמרי, לרוב סתמי וחסר חשיבות היסטורית, ובכל זאת – צלול, קיים ואמתי. זה כל היופי, השירים האלה שבכלל לא נכתבו עליי או בשבילי מנציחים לעד רגעים קטנים בחיי, מכילים את סוד הזמניות הנצחית.

אי שם בשלהי 2008, בעת שיטוטיי בנבכי חנות

הדיסקים השכונתית של החור שכוח האל שבו גדלתי, תפס אותי המוכר (הידוע בכינוייו "מוֹ ֵכרי") ואמר: "הגיע משהו חדש שאת חייבת לשמוע".

הוא הניח בידיי אלבום בעל עטיפה דקה שעליה איור "הפתגמים ההולנדיים" של פיטר ברויגל. ללהקה קראו "Fleet Foxes", והוא אמר שהאלבום הזה הולך לשנות את חיי. הוא צדק.

האלבום תפס אותי כבר בשמיעה הראשונה. בהרמוניות המלטפות, במהלכים המפתיעים, הרגש שאינו מתנצל והמילים שלופתות בגרון. האלבום הזה היה כל כך מדויק לתקופה עד שלא הייתה ברירה אלא שיהפוך לאחד האלבומים האהובים עליי. כשהוצאתי את הדיסק מהמערכת והחזרתי אותו לקופסה גיליתי פיסת נייר לא מחוברת, נספח שאינו חלק מחוברת המילים, תלוש וכתוב בגופן קטן ולא ידידותי בעליל.

בנספח הקטן הזה לאלבום מגולל רובין פקנולד, סולן הלהקה, סדרה מתמונות נוף ילדותו – הליכה בשלג, דייג בקצה אגם, את עצמו בילדותו מחו ָפּש לכבוד האלווין. הזיכרונות המתוארים היו תמיד עמוד תווך שעיצבו את דמותו – בתמונות הופיעו מולי הזיכרונות הכי חזקים והכי חדים שיש לו משנות ילדותו. מכאן גודל האכזבה שחש כשגילה שמאחורי כל זיכרון כזה יש תצלום באלבום התמונות המשפחתי, שמצולם בדיוק מהזווית שממנה הוא מדמיין את הזיכרון. בטקסט הוא מתאר איך הבחין לראשונה שאת כל הזיכרונות הללו הוא זוכר מבחוץ, מביט על הילד שהיה, ולא מבעד לעיניו שלו. תופעה זו נקראת 'קונפבולציה', זיכרון מדומה, תמונה שחלחלה לתודעתו והיא בעצם זיכרון של תמונה, דמיון של זיכרון. (יש לא מעט מחקרים מרתקים מאוד בנושא, שאליהם נצלול בפעם אחרת, אבל לסקרנים אני ממליצה לקרוא על הערך confabulation בויקפדיה ולחפש את המחקר על תמונה של כדור פורח ועל המחקר של הילד האבוד בקניון).

בטקסט הזה הוא היטיב לתאר עד כמה המוסיקה מכילה בתוכה את סוד חיי הנצח של הרגע הזמני. הוא מספר שמתוך האכזבה הזאת החל תהליך מחקר של הזיכרונות המרכזיים שלו, ושהוא גילה כי המוסיקה היא הקרקע האיכותית והחזקה ביותר לזיכרון. הוא מתאר אלבומים שליוו אותו בנסיעות, ואיך האלבום "Kid A" של רדיוהד מיד שולח אותו לנסיעה ביום גשום בכבישים סבוכים בוושינגטון, וה-Beach Boys זורקים אותו לקיץ חם בקצה אגם.

Bon Iver & St. Vincent - Roslyn

Grizzly Bear - Two Weeks

מדור מוסיקה

bottom of page