השירה המדוברת (Spoken-word) היא ז'אנר שירי שהושפע מהיפ-הופ, ראפ ודור הביט. לרוב יש לה ביטוי בימתי-פרפורמטיבי, היא משוחררת ובוטה, משתמשת בשפת הרחוב ובעלת טון מונולוגי-וידויי. השירה המדוברת הגיעה ארצה באמצע העשור הקודם וצברה תאוצה בשנים האחרונות בעזרת משוררות כמו נועם פרתום, עדי קיסר וערבי ערס פואטיקה (שחגגו החודש שלושים שנה), וכן בעזרת תחרויות ה'פואטרי סלאם' המתקיימות ברחבי הארץ מדי שנה.
עמית צפריר היא זמרת בלהקת 'נאפולי' המעלה שירי משוררים בהפקה אלקטרונית, לומדת לתואר ראשון באקדמיה למוזיקה, מנחה סדנאות שירה מדוברת לבני נוער ומופיעה תדיר באירועים עצמאיים של שירה מדוברת ובערבי פואטרי סלאם. נפגשנו בדירתה ברחביה לדבר על שירה מדוברת, על במת הפואטרי סלאם, על כתיבה ומגדר ועל כוחה של השירה המדוברת בחינוך ובשינוי חברתי.
מה הקשר שלך לכתיבת שירה?
אני כותבת כל החיים, זאת ממש קלישאה אבל יש לי עדיין מחברת ששמרתי של שירים מגיל חמש וכל השירים שם מתחרזים בצורה עקומה. צורת הכתיבה הראשונית שלי הייתה בחרוזים ורק כשגדלתי נחשפתי לשירה לא מחורזת ולפרוזה ונמשכתי לכיוונים האלה. דווקא השירה המדוברת החזירה אותי פתאום לכתיבה בחרוזים. עכשיו האתגר היה לא רק למצוא חרוז שמצלצל טוב ושיושב טוב, אלא משהו שיש לו עומק ושהוא לא בנאלי – ליצור טקסט שעובד.
איך היית מגדירה שירה מדוברת?
זה הילד של שירה קלאסית ומשחק. זאת שירה שמבוצעת מול קהל עם איזשהו מקצב. בהיסטוריה עשו את זה ביוון העתיקה, שם היו מדברים שירה, עושים תחרויות ושוברים צלחות וזה עבר הרבה גלגולים עד שזה הגיע למה שאנחנו עושים היום. יש משהו מדליק במדיום הזה, שהופך אותו לנגיש מאוד. לכל אחד יש סגנון משלו, אף אחד לא יגיד לך מה נחשב או לא נחשב 'ספוקן וורד', כי הכול תקף, וברגע שזה תופס – זה תופס. יש קטעים שלא מתחרזים ויש שמתחרזים מדי, יש קטעים ארוכים ויש קצרים, אבל בסופו של דבר זה עובד כשמבצעים את זה, זה נוגע.
את זוכרת איך נחשפת לשירה המדוברת?
כן, לפני חמש שנים חברה שלי מארצות הברית שיתפה בפייסבוק קטע של קייטי מקאי שנקרא "Pretty", אני זוכרת שלא כל כך הבנתי מה היא עושה וחשבתי שהיא מדקלמת מונולוג. בכל מקרה, הקטע הזה ריגש אותי בטירוף וחזרתי והקשבתי לו שוב ושוב, כמו שעושים עם שיר שאתה אוהב. אמרתי לחברה שלי "יואו איזה באסה, למה אין תחרויות שירה מדוברת בארץ?", ואז ראיתי פרסום על ערב פואטרי סלאם בתכנייה של 'לבונטין' והלכתי. היו שלושים איש בערב עמוס יחסית, היום זה רק הולך וגדל, אבל אז לא הרבה אנשים הכירו את זה ואחרי ארבעה-חמישה ערבים שהייתי בהם רק קהל, אריק אבר (מי שמרים את הפואטרי סלאם בארץ) הזמין אותי לעלות עם שיר משלי. ככה התגלגלתי לעשות ספוקן.
האם לספוקן וורד בארץ יש מאפיינים שונים מאשר בחו"ל?
יש תהליכים שרואים בארצות הברית ושואלים אם הם יגיעו גם לפה. קטעי הספוקן וורד בתחרויות הפואטרי סלאם בארצות הברית התחילו ממקום מאוד קומי ולאט לאט עברו למקומות אמתיים יותר, קודרים וביקורתיים. רוב הקטעים בערבי הפואטרי סלאם שנעשים ויראליים בארצות הברית הם קטעים בעלי אמירה נוקבת או שיש בהם משהו רגיש ומרגש. בארץ, רוב הקטעים בפואטרי סלאם נשארים במקום הסטנדאפיסטי, המצחיק והקליל, בין שזו ההוויה ובין שנדמה שזה מה שהקהל הישראלי מבקש. זה מוזר שדווקא הטון ההומוריסטי ולא הטון המחאתי תפס בפואטרי סלאם, הרי בארצות הברית השירה המדוברת שימשה תחילה שירת מחאה שחורה ו'קווירית'.
נכון, בז'אנר העמוק והישן לגמרי. יש גם מחאה בשירה המדוברת בארץ, זה קורה, אבל בערבי הפואטרי סלאם זו באמת שאלה של התחרות אל מול השירה עצמה. הרבה פעמים העובדה שזו תחרות משפיעה על בחירת הטקסטים. אני מודה, בעוונותיי, שלפני ההופעה אני לא תמיד חושבת מה הקטע שהכי בוער בי, לפעמים אני מתחילה דווקא בקטע קליל כדי להכיר את הקהל וכדי שייתנו לי לעלות שלב, ואז אני אעשה את הקטע שבוער בי. עכשיו כשהתחלתי גם להפיק ערבי שירה מדוברת, זה נבע מתוך רצון ליצור במה שהיא לא שיפוטית או תחרותית. אני חושבת שבמת הפואטרי סלאם עוד לא נותנת הרגשה מכילה מספיק. אין ספק שהפואטרי סלאם הוא דבר ענק והתנועה שהוא יצר היא חשובה, אבל אנחנו צריכים למנף את זה לפורמטים חדשים. בחודש שעבר הפקתי ב'תמול שלשום' ערב שירה נשית בשם 'מדברות שירה'. כתבו על הערב ב'העירה': "ערב של משוררות אמיצות ופמניסטיות", ותהיתי ממתי ערב שכולו נשים הפך למשהו חתרני. יש ערבי שירה שכולם בהם גברים, למה שלא יהיה ערב שירה של נשים? אני כבר מחכה לרגע שזה יהיה ברור מאליו.
על שירה מדוברת ופואטרי סלאם - ריאיון עם עמית צפריר
מאת: ערן שפירא
את יכולה לעמוד על ההבדל בין שירה מדוברת לכתובה? האם בכלל קיים אחד כזה?
בדיוק הייתה לי שיחה על זה עם פדרו גראס (ספוקניסט בעל שם). מרגיז אותו נורא שאנשים קוראים לקטע ספוקן וורד 'קטע'. "זה שיר, זה שיר!" (ופה עמית מחווה הבעה חמורת סבר), הוא אומר.
אני מבדילה בין הדברים. כשאני כותבת שירה אני מרגישה שהאילוץ הגדול והמשפיע בכתיבה שלי זה הרצון לומר כמה שיותר בכמה שפחות מילים. זאת גם השירה שאני אוהבת לקרוא. לעומת זאת כשאני כותבת שירה מדוברת מותר לי לחזור על דברים, אני יכולה להגיד את אותו משפט אלף פעם ולחזור עליו כמו פזמון ואני יכולה לשלב שם חלקים מתוך שירים שאני אוהבת. זה לא יהיה משעמם כי האינטונציה שלי תשתנה והשליטה במה הקהל שומע בכל שורה תהיה בידיים שלי.
אני לא כל כך מינימליסטית, אני משתמשת הרבה בשירה ווקאלית בקטעי הספוקן שלי. זה נכון שאני מאמינה בעריכה ואני מוחקת המון, אבל אני מרשה לעצמי להשתמש בהרבה מילים כשאני כותבת קטע מדובר, וזה תורם גם לעניין המתח שנבנה. כדי להגיע לאיזשהו שיא רגשי צריך ללכת הרבה צעדים. הספוקן וורד עונה על כל היצרים היצירתיים שלי, אני זוכה לכיף שבתהליך הכתיבה וגם לכיף שבמשחק ובהופעה מול קהל. אני מרגישה שהמציאו עבורי ז'אנר.
מה מעסיק אותך בכתיבה?
אני עוסקת הרבה באהבה, כשיש לי אותה, כשאין לי אותה, כשאני מפחדת לאבד אותה. יש לי קטע בשם 'חרדת נטישה'. הוא עוסק בנושא מאוד אמתי אבל בהומור. לא יכולתי לעסוק בנושא כל כך טעון בלי להרחיק להומור. זאת הייתה הדרך שלי להתמודד עם הפחד שלי. עם זאת, יש בקטע מסר לכל אישה שחווה את החוויה הזאת. אני זוכרת רגע עצמתי כשמישהי ניגשה אליי אחרי אחת ההופעות, חיבקה אותי בוכה ואמרה :"איזה כיף לדעת שאני לא לבד". אני מנסה לעסוק בדברים כואבים ולא פתורים, מעניין אותי הרפש של הנפש. בזמן האחרון מעסיקה אותי המשפחה המחוררת שלי והחוויה של לגדול בתור ילדה שהרגישה שהיא לא יפה.
את מנחה סדנאות לנוער, איך עובד השילוב הזה של נוער ושירה מדוברת?
העברתי סדנה בבית ספר בפתח תקווה והופענו מול בני הנוער שם. הם צעקו וצחקו, אבל ברגע שהתחלנו לתת להם כלים ראשוניים כדי שיוכלו לכתוב קטע משלהם הם פתאום נפתחו. גם הילדים הכי ציניים התחברו, כי זה מזכיר ראפ ואפשר לשלב בזה כאב והומור.
פתאום לוקחים אותם ברצינות כשהם עולים להופיע עם החומרים שלהם, שזאת חוויה מדהימה. לפני שנתיים בערך שני חברים טובים שלי החליטו להקים תנועת נוער בשם 'הספוקן נוער' שתחשוף בני נוער לשירה המדוברת ותיתן להם מרחב של ביטוי עצמי וחיבור לאמנות וליצירה.
מה שהתחיל כחלום קטן גדל עד כדי כך שכיום יש קבוצות מפוזרות בארץ – בבת ים, ברמלה, בראשון לציון ובהרצליה, ומדי שנה הם עולים לתחרות שירה מדוברת של ליגת הנוער.
אני פותחת עכשיו סדנה לבני נוער מכיתה ט' עד י"ב בבית אבי חי. המטרה בסדנאות האלו היא המרחב לביטוי וליצירה. אני מנסה לתת להם כלים להיות משוררים טובים יותר, אבל הכי חשוב שיהיה להם מרחב פתוח לביטוי וליצירה, בלי ציניות, ועם הרבה אהבה.
הכי מרגש לראות איך החבר'ה מגיעים ולאט לאט מתקלפים, ואיך עם הזמן הקטעים שלהם נעשים מורכבים ואישיים יותר ויותר.
ממד שירה
פואטרי סלאם - עמית צפריר "ילדות לא יפות"