top of page

הגרוטסקה היא אמצעי אמנותי המבקש לחשוף אמת נסתרת, מגוחכת ומפלצתית באדם או בחברה שהיא מתארת. אי אפשר לדבר על הגרוטסקה בתוך המרחב הספרותי בלי לדבר על השימוש ההיסטורי בה לשימור יחסי כוחות בחברה. חברות שסועות שרצו לשמר את עצמן יצרו 'מפלצת' –מומצאת המבוססת על פחדים קמאיים והישרדותיים. מפלצת זו "התלבשה" על אדם או על מיעוט חריג חברתית, שעצם השוני שלו איים להביא לידי חורבן קהילתי שנדמה כחורבן מוסרי ואיבוד צלם.

הגרוטסקה נתנה ביטוי מילולי או ויזואלי (דרך קריקטורות ותעמולה) לפחד מן הזר ולאימה ממנו דרך הזרתו, הקצנת טבעו המסוכן לחברה והפיכתו ללא-אנושי. הייתה זאת הכנסייה שהפכה נשים למכשפות, היה זה המשטר הטוטליטרי הנאצי שהפך יהודים לחיות תאבות בצע, וכן הלאה וכן הלאה.

מנגד, סופרים רבים השתמשו בגרוטסקה כדי להעביר ביקורת על החברה, הם הבינו שבעזרת כלי הגרוטסקה אפשר להשתלח דווקא במנגנונים החברתיים ובמוסכמות.

ב״פרנקנשטיין״ של מרי שלי אפשר לראות איך המפלצתי מקבל רגשות אנושיים, ונשאלת השאלה אם המפלצתי אינו אלא שיקוף של חברה אלימה ודורסנית, יצור שנועד לעורר אימה ולהיות מוקצה מן החברה כדי להשיב את הסדר על כנו.

ואצל קפקא ב'גלגול', המדבר על הפיכת אדם לחרק ועל תהליכי הדה-הומניזציה שחושפים את החריג והשונה שהחברה מעוניינת להיפטר ממנו, הגרוטסקה מתבטאת כביכול במטמורפוזה של הגיבור, אך למעשה היא חושפת את החברה שגוזרת גלות ובדידות בעיוורון שלה. דוגמאות נוספות קיימות אצל גוגול, היורה חצו בחברה הרוסית דרך הגחכה של הבורגנות, ואצל בולגקוב המפנה מבט סאטירי על בעלי הכוח, על האליטות ועל המשטר הדכאני של סטאלין.

בשירה העברית, רבות הפעמים שהומור, אירוניה וגרוטסקה חוברים יחדיו לכדי אמירה ביקורתית על החברה, על מוסדות השלטון, על ההגמוניה או על עולם השירה הבורגני.

הגרוטסקה מאפשרת להציב מראה לחברה הבלתי מוסרית. בשירה של וולך 'כל החיות החלו לשמוע' היא מתארת הידרדרות מוסרית של חברת חיות (א-לה 'חוות החיות' של אורוול) בצורה סאטירית: "כי החיות הקטנות/ נגועות בצייתנות עיוורת/ של ממלאי הוראות זעירים/ בצעו כל רצון רגעי/ במהירות וביעילות/ נסרו בסיסי הגבעולים" ומסיימת במנה גדושה של גרוטסקה "כמו נאצים קטנים/ מכל מני סוגים/ צבעוניים/ ואפורים/ פאשיסטיים מסוגים שונים/ חומים/ ושחורים/ וחאקי/ ואדומים".

מדמוניזציה למחאה. השימוש בגרוטסקה לשינוי יחסי כוחות בחברה

מאת: ערן שפירא

מבט גרוטסקי אחר, החושף דיכוי מגדרי, אפשר למצוא בשירו של אופיר משרקי 'אהבת נשים'. בשיר זה משרקי עוקץ את הישראליות שחושבת עצמה חפה מסקסיזם ומאלימות מגדרית: ״אני אוהב נשים גבוהות/ לקפל נשים גבוהות/ לשים במגרה שבשולחן/ מתחת למכונת הכתיבה/ נשים גבוהות מקופלות/ פעם בצורת מגן דוד/ פעם בצורת צלב קרס״.

הגרוטסקה מאפשרת להגחיך נושאים הנחשבים טאבו חברתי, כמו דמותו הקדושה של אלוהים. "אלוהים הוא הגבר הכי דוחה בעולם", כותבת נועם פרתום בשיר 'לאלוהים אין קול מתוק', בתשובה לשיר 'לעולם לא אשמע את קולו המתוק של אלוהים' של יונה וולך, וממשיכה בתיאור הגרוטסקי: "לא שוטף ידים אחרי שהוא מחרבן, נוחר בשנתו, עוקף מימין/ ...קריזיונר, עצלן, מכור לפורנו, בלי שאיפות בחיים".

חצי הגרוטסקה נשלחים לא פעם גם כלפי עולם השירה, המסמל את ההגמוניה הלבנה ואת הבורגנות.

בשירה של עדי קיסר 'אני לא יודעת להקריא שירה' היא מוחה על הקראת השירה המהוגנת והמחושבת של המשוררים, ובכך גם על השפה הגבוה של השירה שאינה יורדת "לרחוב": "כי מה זה להקריא שירה אם לא/ לפתוח רגלים/ לחרבן באמצע הרחוב".

בכל השירים האלו, המשתמשים בסאטירה, בהומור (לעתים גם בהומור שחור) ובגרוטסקה, אנו עדים לרצון של המשוררים לצאת מגבולות השפה המותרים לאזורים המלוכלכים והמזוהמים של השירה, כדי להעמיד את הגרוטסקה מול החברה ולשרטט את העצמי המנסה לעמוד מולה או בתוכה – להיות גרוטסקי כדי לאמץ עצמיות כנגד המהוגנות והסדר או לחשוף את הגרוטסקה החברתית כדי להראות שהחריגות לעולם תהיה של החברה הדכאנית ולא של הפרט המדוכא.  

עדי קיסר כותבת בשיר אחר שלה "זה עולם של כאוס/ וככה זה יהיה גם בשירים".  אם כן, תפקיד השירים הוא אולי להיטיב לתאר את הגרוטסקה שאנו שרויים בה, את זו האישית המבטאת את החריגות הפרטית, ואת זו החברתית שמנסה לאיים עליה.

תפקידם לצעוק את הצעקה האישית הלא מתביישת שלנו, בדיוק כמו שנועם פרתום כותבת: "והצרחה שלי תולה בין שמים וארץ-/ חזית שפיצים בלתי מתייבשת/ על חבל הכביסה/ של אלוהים."

ממד שירה

bottom of page